Polttaminen

Leikkaaminen

Sikarin polttaminen alkaa imupään avaamisella. Imupää on peitetty pienellä hatulla, joka pitää leikata pois. Leikkaaminen tapahtuu leikkurilla. Imupäähän voi tehdä myös reiän tai viillon tähän tarkoitukseen tehdyillä välineillä. Kuvassa on kaksiteräinen leikkuri.

Hattua ei pidä leikata pois liian pitkältä. Leikkauskohta tulee valita siten, että hatusta jää pieni panta sikarin ympärille. Tämä panta pitää käärinlehteä paikallaan ja estää sikarin avautumisen imupäästä.

Sytyttäminen

Jotkut suosivat sikarin sytyttämistä seetriviilulla, mutta tämä on hankalaa. Parhaiten sikarin sytyttämiseen käy kunnollinen butaani-sytytin. Tavallinen mistä tahansa kaupasta saatava sytytin käy yhtä hyvin, mutta kuumaliekkinen ns. torch-tyyppinen sytytin on tarkoitukseen kaikkein paras. Bensiinisytytytintä, kynttilää tai pahvitikkuja ei pidä mahdollisten makuhaittojen takia käyttää.

Sytytettäessä sikaria sitä kannattaa pitää n. 45 asteen kulmassa. Kärkeä hehkutetaan ensin sytyttimellä. Sitten sikari käännetään vaakatasoon ja imetään muutaman kerran. Pään kuumentamista voi varovasti jatkaa imettäessä, mikäli sikari ei muuten syty. Sikarin pää kannattaa pyrkiä kuumentamaan sytyttäessä kauttaaltaan niin, että syttyminen tapahtuu tasaisesti. Sikarin kärkeä ei kannata upottaa kokokaan liekkiin, riittää kun liekki on juuri ja juuri kosketuksissa sikariin tai hieman erillään.

Syttämisen jälkeen sikarin päähän voi vielä puhaltaa ilmaa tasaisen syttymisen aikaansaamiseksi.

Polttaminen

Sikarista vedetään savua suuhun omaan rauhalliseen tahtiin. Savun voi puhaltaa ulos myös nenän kautta. Savun puhaltamista nenänkautta kannattaa harjoitella ensin miedommilla sikareilla ja omassa rauhassa. Muutoin afficionadon voi yllättää ikävä tunne limakalvoista, jotka tuntuvat olevan lähtemässä omille teilleen. Henkeen sikaria ei kuulu vetää.

Mikäli sikaria polttaa liian nopeasti (tai se on kuivahtanut), saattaa sikari palaa liian kuumana eikä maistu hyvältä. Tällöin kannattaa pitää pieni tauko ja hidastaa tahtia. Eihän sikarin polton tarkoituksena ole muutenkaan kilvanpoltto!

Liian kuumana palavan sikarin tunnistaan myös palokohdan ulkomuodosta: se muuttuu kartiomaiseksi eikä tuhka katkea siististi.

Sikari palaa nopeammin yläreunastaan. Siksi sikaria pitää välillä kääntää. Muutoin sikari palaa epätasaisesti.

Sammuneen sikarin uudelleensytyttäminen

Sammuneen sikarin voi hyvin sytyttää uudelleen. Sikarista karistellaan huolellisesti tuhkat pois ja sytytetään uudelleen. Tosin kun sikaria on kerran alkanut polttaa, niin se pitää polttaa kokokaan pois pian. Yön yli parvekkeella ollut sikarinpuolikas ei maistu uudelleensytytettynä hyvältä!

Paloaika

Sikarin paloaika riippuu monista asioista: koosta, tyypistä, tilanteesta ja polttajasta. Nyrkkisääntönä voitaneen sanoa, että pienimmät sikarit palavat n. 20-30 min, robustot n. 30-40 min ja churchill-koko ja isommat helposti yli tunnin.

Paloaikaan vaikutttaa tietysti myös afficionadon imutahti ja puheliaisuus. Kun toisella sama sikari palaa puolitoista tuntia, saattaa toinen selvitä samasta urakasta puolessa ajassa.

Joten tilanteenseen kannattaa valita paloajaltaan sopiva sikari.

Vyön irroittaminen

Sikarin vyö saattaa olla liimattu kiinni sikariin pienellä tipalla kasviliimaa. Silloin irroittamisessa kannattaa olla varovainen ja odottaa kunnes sikari on palanut niin paljon, että vyön kohta on alkanut lämmitä. Tällöin liima irtoaa helpommin ja kallisarvoinen sikari ei vahingoitu.

Joten kannattaa poltella rauhassa ja odottaa ennen kuin alkaa kiskoa vyötä irti. Mikään ei harmita niin, kuin sikarin käärinlehden reiittäminen hätäilemällä!

Mihin lopettaa?

Silloin kun siltä tuntuu! Sikarin voi polttaa niin loppuun kuin ikinä tekee mieli ja sormet kestävät. Toiset sikarit maistuvat hyvältä aivan loppuun saakka, toiset saattavat alkaa maistumaan pahalta kohta puolenvälin jälkeen.

Mikäli sikarin haluaa polttaa todella loppuun, on tähän tarkoitukseen saatavilla holkkeja.

Tukkeumat

Sikareissa on toisinaan tiukemmin käärittyjä kohtia, jotka saattavat aiheuttaa liiallista imuvastusta tai sikarin sammumisen poltettaessa. Näitä tukkeumia on merkistä, mallista ja erästä riippuen joko paljon, vähän tai ei ollenkaan. Erityisesti joissakin kuubalaisissa sikareissa tuntuu olevan paljon tukkeumia.

Tukkeuma saattaa tuntua sytyttämättömästä sikarista pällepäin pienenä kovettumana. Tällöin sikaria voi kevyesti sormilla hieroa puristamalla tukkeuman kohdalta, jolloin tukkeuma saattaa aueta. Jos sikari sammuu ilman syytä kesken polttamisen voi sikaria tunnustella läheltä palokohtaa. Sikari pehmenee läheltä palokohtaa huomattavasti ja tukkeuma tuntuu selvästi kovana kohtana. Tällöin paras keino on kokemuksen mukaan karistaa vanhat tuhkat huolellisesti pois ja sytyttää sikari uudelleen. Jo sytytettyä sikaria ei kannata puristaa tukkeuman kohdalta palokohdan viereltä, käärinlehti saattaa silloin irrota.

Joillakin sikareilla (erillä) saattaa olla niin suuri imuvastus, että sikarin polttamisesta ei tahdo tulla mitään. Jotkut tahot neuvovat tällöin työntämään sikariin pituussunnassa ohuen ja jäykän metallilangan, jolloin sikariin avautuu kanavia helpottamaan polttamista.